EU-Parlamentet udskyder implementeringen af CSRD og CSDDD
Som led i Omnibus-forslaget har EU-Parlamentet besluttet at udskyde anvendelsen af CSRD og CSDDD med op til to år for flere virksomhedstyper, hvilket giver virksomheder mere tid til at tilpasse sig de nye bæredygtighedskrav.

Den 3. april 2025 vedtog EU-Parlamentet en beslutning om at udskyde anvendelsen af de nye bæredygtighedsregler under Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Dette sker som en del af Omnibus-forslaget, der blev præsenteret den 26. februar 2025. Ændringerne omfatter en såkaldt "stop-the-clock"-foranstaltning, som giver virksomheder ekstra tid til at tilpasse sig de omfattende krav om bæredygtighedsrapportering og due diligence.
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)
Store børsnoterede virksomheder har allerede rapporteret for regnskabsåret 2024, her i 2025 og vil ikke opleve nogle ændringer med "stop-the-clock". De vil fortsat skulle rapportere efter gældende regler uden forsinkelser. Store virksomheder (regnskabsklasse C og koncerner), samt børsnoterede SMV'er vil til gengæld få udskudt deres rapporteringsforpligtigelser med to år ved "stop-the-clock"-ændringen:
Store virksomheder (regnskabsklasse C og koncerner) vil nu blive omfatte pr. 1 januar 2027, med rapportering i 2028.
Børsnoterede SMV'er vil være omfattet pr. 1. januar 2028, med rapportering i 2029. Denne gruppe ventes dog helt at blive udtaget fra scope, men denne del af forslaget er fortsat under forhandling indtil udgangen 2025, førend vi har en afklaring.
Derudover ventes tærsklen for, hvad der defineres som store virksomheder (under regnskabsklasse C og koncerner) at blive ændret. I stedet for de oprindelige kriterier – mindst 250 ansatte, en balancesum på 195 millioner DKK og en nettoomsætning på 391 millioner DKK – vil "store virksomheder" nu blive defineret som dem, der har mindst 1.000 ansatte og en balancesum på 25 millioner EUR eller en nettoomsætning på 50 millioner EUR. Denne ændring vil betyde, at et stort antal virksomheder, der oprindeligt var omfattet af CSRD, falder udenfor direktivets scope. Der vil i udgangspunktet ikke blive ændret på tærsklen for store børsnoterede virksomheder, hvor rapporteringsforpligtigelsen fortsat vil gælde for virksomheder over 500 ansatte.
CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive)
For CSDDD, som regulerer virksomhedernes ansvar for at identificere, forhindre og afbøde bæredygtighedsrelaterede risici i deres forsyningskæder, er der også blevet foretaget ændringer.
Virksomheder med over 3.000 ansatte og en nettoomsætning på 900 millioner EUR, skal fortsat rapportere fra 2028, og oplever derfor ingen ændringer.
Virksomheder med over 1.000 ansatte og en nettoomsætning på 450 millioner EUR skal fortsat overholde CSDDD i 2029. Derfor oplever denne gruppe ingen ændringer.
Omnibus-forslaget og videre behandling
Omnibus-forslaget, som også omfatter harmonisering og forenkling af bæredygtighedsrapporteringen, herunder relaterede krav under CBAM, CSDDD, CSRD og Taksonomien, ventes at blive færdigbehandlet i fjerde kvartal af 2025. Denne udskydelse giver EU den nødvendige tid til at forhandle de lovmæssige ændringer på plads, som følge af omnibus. Samtidig med, at de berørte virksomheder, der skulle have rapporteret under CSRD, for regnskabsåret 2025 og frem, ikke risikerer, at deres forberedelser til rapporteringen går til spilde.
De ændrede tidsrammer og regelforenklingen skal sikre, at virksomhederne får en mere effektiv overholdelse af bæredygtighedsforpligtigelserne